Als je beweegt valt de pijn mee, maar als je na rust weer gaat bewegen ervaar je een stekende pijn. Dit kan komen doordat je lichaam overbelast is. Door een reactie van het lichaam probeert je lichaam de overbelasting te compenseren. Wat kan leiden tot een hielspoor. Een erg pijnlijke en vervelende blessure. Maar hoe krijg je eigenlijk een hielspoor? En wat kan je hiertegen doen?
Wat is een hielspoor?
Hielsporen ontstaan bij overbelasting. Rondom een bot ontstaat er een ontsteking. Doordat er spanning op staat kan het bot een reactie krijgen. Het bot maakt nieuw bot aan in het bot wat al bestaat. Op deze manier versterkt het bot zichzelf. De aanhechting tussen je peesplaat en het hielbeen is bij deze aandoening aan het verkalken. Het verkalken hoeft niet de pijn te veroorzaken. De pijn komt meestal door een combinatie van verkalking en fasciitis plantaris.
Hoe kan je zeker weten dat je een hielspoor hebt?
Als je een plaatselijke, stekende en felle pijn ervaart is het goed om naar de huisarts te gaan. Zij kunnen je doorverwijzen naar een arts. Die kan bepalen of je wellicht een hielspoor hebt of niet. Een hielspoor wordt door een arts gediagnosticeerd. De arts kan alleen door een röntgenfoto of een echografie vaststellen of je een hielspoor hebt.
Hoe kan je een hielspoor behandelen?
Er zijn een aantal manieren om een hielspoor te behandelen. Als eerst is het erg belangrijk dat je weet wat de oorzaak is van de hielspoor. Komt het door slechte schoenen? Of komt het omdat je een sport doet waar je hard terecht komt op je voeten? Is dit het geval? Dan is het goed om het sporten wat rustiger aan te doen. Het is wel belangrijk om in beweging te blijven. Zo blijf je een goede doorbloeding hebben in je lichaam. Dit kan verkalking tegengaan. Ook houdt het bewegen je spieren en gewrichten soepel, waardoor je minder pijn ervaart. Het is belangrijk om te blijven bewegen, maar probeer sporten als hardlopen te vermijden. Door hardlopen krijg je veel klappen op je voeten. Zeker als je ook nog slechte schoenen draagt die weinig steun bieden en geen demping hebben. Veel mensen hebben er baat bij om schoenen te dragen met een goede demping en zool. Hierdoor hoeven je voeten niet veel klappen op te vangen. Probeer daarom ook schoenen, zoals slippers, die geen stevige zool en demping hebben te vermijden.
Wat gebeurt er als je het niet behandeld?
Als een hielspoor niet wordt behandeld kan de pijn toe nemen. Je lichaam probeert de pijn op te vangen en te compenseren. Dit zou je looppatroon kunnen veranderen waardoor je nog meer pijn kan ervaren. Zo kan je weer een andere blessures krijgen in de heup en kniegewrichten. Waardoor je nog meer pijn kan ervaren. Een hielspoor is blijvend en kan niet zonder een operatie verwijderd worden. Als je een hielspoor niet behandelt kan het ook chronisch worden.
Wil je meer weten over wat een hielspoor is en hoe je dit het beste kan behandelen? Kijk voor meer informatie op www.skystep.nl