Veel gebeurtenissen in het dagelijkse leven roepen onbewust emoties bij je op, en zodoende wordt je een groot gedeelte van de dag subtiel beïnvloed door de emoties die je ervaart. Meestal is dit een positieve eigenschap: wanneer je blij bent sta je opener in het leven, waardoor de kans groter is dat je nog meer geluk ervaart, terwijl je bij verdriet juist wat meer gesloten reageert, waardoor nog meer verdriet kan worden voorkomen. Toch is dit niet altijd even gunstig, zeker wanneer je te maken hebt met heftige of negatieve emoties. Er zijn verschillende manieren om hier meer grip op te krijgen, bijvoorbeeld door emotie training, maar er zijn ook een aantal activiteiten die je zelf kunt ondernemen.
Niet afsluiten maar openstellen
Hoe je met je emoties omgaat is sterk afhankelijk van de persoon die je bent. Sommige mensen reageren van nature op een emotie door hierover na te denken of door hier in mee te gaan, terwijl anderen zich juist afsluiten voor een emotie. Wanneer je echter merkt dat de emoties die je ervaart een grotere rol in je leven gaan spelen, kan het een slecht idee zijn om je hiervoor af te sluiten. Het niet erkennen betekent namelijk niet dat de emotie verdwijnt, en door deze opeenstapeling van negatieve gevoelens ga je alleen maar meer negatieve emoties ervaren. Het kan al aanzienlijk helpen om een paar minuten te reflecteren op de emoties die je ervaart: op deze manier kan je ze een gezond plekje in je gedachten geven.
Hoe verder te gaan
Het is echter niet in alle gevallen mogelijk om zelfstandig een gezonde manier te vinden om met emoties om te gaan, zeker wanneer deze erg heftig of spontaan zijn. Het is gelukkig goed mogelijk om met training emoties beter te leren reguleren. Ook zijn er soms achterliggende oorzaken voor heftige emoties, die eerst moeten worden opgelost voordat er überhaupt sprake kan zijn van zinvolle verandering.