Wanneer je ADHD hebt, ben je erg druk en kun je je moeilijk concentreren. De afkorting ADHD staat voor attention-deficit/hyperactivity disorder. Doorgaans ontwikkelt deze stoornis zich al op jonge leeftijd, maar het kan gebeuren dat je pas ontdekt dat je het hebt wanneer je volwassen bent. Enkele van de belangrijkste kenmerken zijn dat je snel bent afgeleid en zowel hyperactief als impulsief bent. Het kan ook voorkomen dat je juist stil en dromerig bent en enkel moeite hebt met concentreren. Dit wordt dan ADD genoemd. Het kan hoe dan ook erg hinderen bij je dagelijkse leven op kantoor, school of thuis. Kan neurofeedback therapie uitkomst bieden?
Over neurofeedback therapie
Neurofeedback is niet nieuw. Het is een behandelmethode die aan de Universiteit van Chicago is ontstaan in de jaren ’60. Uit onderzoek kwam destijds naar voren dat mensen met behulp van een eenvoudig beloningssysteem in staat werden gesteld om hun hersenactiviteit te veranderen. Neurofeedback in zijn huidige vorm gaat uit van het lerend vermogen van je brein. Tijdens een EEG-meting worden hersengolven geregistreerd en wordt een disbalans in je hersengolven hersteld. Op die manier kun je leren om weer meer controle te krijgen op je functioneren. En wanneer je meer controle hebt, ben je in staat om je beter te concentreren op bepaalde taken.
De inzet van neurofeedback bij ADHD
Ondervind je veel hinder van je stoornis in je dagelijkse functioneren? Dan wil je hier natuurlijk iets aan doen. Medicatie is hiervoor een optie. Maar slik je liever geen pillen, dan biedt neurofeedback een alternatief. Dit kan namelijk een zeer effectieve behandeling zijn bij ADHD, met blijvende effecten. Er is de afgelopen jaren dan ook veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van neurofeedback bij ADHD. Inmiddels wordt de behandelmethode als een beproefde en effectieve behandeling bij ADHD-klachten gezien. Het is een niet-invasieve therapie die wordt ingezet om je hersenactiviteit te trainen. Hierdoor verminderen de symptomen van ADHD.
Gemeten effecten
Hoe effectief de behandeling precies is, verschilt per persoon. Doorgaans heeft de behandelvorm bij 75% van de mensen het gewenste effect. Mensen die je voorgingen hebben op uiteenlopende gebieden verbeteringen gerapporteerd. Zo zijn ze na de therapie beter in staat om zich te concentreren op school of werk, dankzij een afname van de mate van afleidbaarheid. Ook hebben ze minder moeite met taken die een langdurige inspanning vereisen en kunnen ze aandachtiger luisteren naar een gesprekspartner. Daarnaast hebben ze niet meer continu de drang om bezig te hoeven zijn en hebben ze minder moeite met ontspannen en even niets doen.
Inzetbaarheid bij andere klachten
Op basis van meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt neurofeedback training dus een effectieve en bewezen methode om de klachten van ADHD en ADD bij zowel kinderen als volwassenen te verminderen. Maar hier houdt het niet op, want het is een breed inzetbare methode bij uiteenlopende neurologische klachten. Naast ADHD is de therapievorm ook effectief bij mensen met angststoornissen, autisme, burn-out, depressie of slaapproblematiek. Wanneer je last hebt van dergelijke neurologische aandoeningen, kan het trainen van je hersenactiviteit dus uitkomst bieden.