Incontinentie is een veel voorkomend probleem. Vaak komt het op latere leeftijd voor en kan erg storend zijn. Incontinentie kan ook andere oorzaken hebben, lees hier meer over wat je er tegen kunt doen en wat veel voorkomende oorzaken zijn.
Wat is incontinentie?
Incontinentie houdt in dat je je plas of poep niet kunt ophouden zoals je normaal gesproken kan. De sluitspieren werken niet meer naar behoren, dus verlies je de controle hierover. Het komt vaak voor bij oudere mensen en is een veel voorkomend probleem. Het is dus niks om je voor te schamen, want je kunt er op dat moment ook niet zoveel aan doen. Gelukkig zijn er wel manieren om het jezelf wat makkelijker te maken. Soorten incontinentie kun je onderscheiden door ontlastingsincontinentie en urine incontinentie.
Oorzaken
Er kunnen verschillende oorzaken zijn van urine incontinentie. Bij sommigen is het zo dat ze urine verliezen bij het lachen, niezen of springen. Deze lichte vorm van urineverlies kan komen door een blaasontsteking. Ook ineens nodig moeten plassen kan komen door een blaasontsteking. Als je vaak uit voorzorg naar de wc gaat dan is je blaas gewend om snel geholpen te worden. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller je plas niet meer kunt ophouden en ineens naar de wc moet. Je kunt jezelf trainen door niet te vaak naar de wc te gaan. Ook koffie kan ervoor zorgen dat je incontinentie problemen ontwikkelt.
Oplossingen
Ben je het zat om telkens urine te verliezen? Dan kun je jezelf trainen door minder vaak naar de wc proberen te gaan. Drink je vaak koffie of andere cafeïne dranken? Probeer hier dan eens twee weken mee te stoppen, en kijk of het helpt. Je kunt als vrouw zijnde ook proberen om je bekkenbodemspieren te trainen, als je ze vaak aanspant dan kun je ook last krijgen van incontinentie. Indien dit niet werkt kun je altijd kijken of een arts je kan helpen door te controleren of deze spieren wel goed werken. De huisarts beoordeelt of de baarmoeder verzwakt is door middel van onderzoek.
Plas ophouden
Mocht je je plas langer willen ophouden dan is het raadzaam om dit te trainen. Soms kun je er weinig aan doen op latere leeftijd. Mocht dit het geval zijn, dan kun je zorgen voor materialen die het makkelijker maken. Denk hierbij aan incontinentiematerialen zoals verband, ondergoed of bedmatjes. Dit kun je vaak bij de apotheek kopen of online bestellen. Vraag advies aan een dokter als je langdurig last hebt van dit probleem en de gegeven tips niet helpen.
Conclusie
Incontinentie is een veel voorkomend probleem. Toch schamen vele mensen zich ervoor, maar vaak kun je jezelf trainen om te voorkomen dat je plas verliest bij bijvoorbeeld springen, niezen, hoesten of dansen. Er zijn verschillende oorzaken voor dit probleem. Op latere leeftijd kun je ook zorgen voor materialen die de plas opvangen. Vraag advies aan een arts als de training niet helpt tegen je probleem, de huisarts kan controleren of alles wel goed werkt in je lichaam.