Ben jij iemand die regelmatig drugs gebruik? Heb je last van een alcoholverslaving of gokverslaving, en heeft dit negatieve gevolgen voor je leven? Je kunt je dan aanmelden voor een verslavingskliniek. Je kunt ook kiezen voor ambulante zorg. In dit artikel leggen wij uit wat ambulante zorg inhoudt.
Wat is ambulante zorg?
Wat is een ambulante behandeling of ambulante zorg eigenlijk? Ambulante zorg is simpel gezegd een behandeling waarbij de zorgverlener naar jou toekomt. Dus je blijft thuis wonen. Je slaapt dus gewoon in je eigen huis, en je hoeft je werk of studie niet op pauze te zetten. Zo leer je in de praktijk hoe je met de verleidingen om moet gaan. Hierdoor wordt de kans op terugval ook kleiner omdat je het in je eigen omgeving leert.
Waarom een ambulante behandeling?
Als je van je alcohol of drugsverslaving af wilt komen, dan lijkt een kliniek een logische keuze. Het is een andere omgeving met geen tot weinig verleidingen, en je hoeft met niets anders bezig te zijn dan het aanpakken van je probleem.
Vervolgens begin je thuis weer aan je nieuwe leven. Helaas blijkt in de praktijk dat een behandeling in een kliniek vaak niet de ideale manier is om van je probleem af te komen. Als je thuiskomt, krijg je namelijk al snel te maken met lastige situaties en verleidingen waar je lange tijd voor was afgeschermd. Een terugval is hierdoor makkelijker.
Voordelen van ambulante hulpverlening
Verslavingszorg wordt niet door elke zorgverzekeraar in z’n geheel vergoed. De ambulante hulpverlening wordt vaker wel dan niet vergoed door zorgverzekeraars. Doe daar wel even extra navraag bij.
Houd ook rekening met het wettelijk verplichte eigen risico. Heb je je eigen risico nog niet geheel gebruikt? Dan brengt je zorgverzekeraar dit bij jou in rekening.
Nog een voordeel van ambulante hulpverlening is dat er minder lange wachtlijsten zijn dan voor een afkickkliniek.
Bron: cacnverslavingszorg.nl