Je wil er liever niet aan denken, maar toch kan er een moment in je leven komen dat je te maken krijgt met euthanasie. Misschien niet eens voor jezelf, maar voor iemand die dicht bij je staat. Hoe moeilijk het ook is, toch kan euthanasie een hoop ellende voorkomen en iemand helpen om uit een uitzichtloze situatie te stappen en onnodig lijden te voorkomen. In een euthanasieverklaring voorbeeld vind je nuttige informatie over de mogelijkheden van het plegen van euthanasie. Zo kun je ontdekken wat er mogelijk is en vooral ook wat er niet kan. Om je te helpen je te verdiepen in deze materie hebben we dit artikel voor je geschreven.
Gegevens betrokkene euthanasieverklaring voorbeeld
In een euthanasieverklaring voorbeeld vind je allereerst de persoonlijke gegevens van de persoon die gebruik wil maken van de mogelijkheid om euthanasie te plegen. Een euthanasieverklaring is persoonlijk en ook niet overdraagbaar op iemand anders. Je kunt echt alleen voor jezelf een verklaring opstellen en je zult ook altijd een handtekening onder de verklaring moeten zetten. Zonder handtekening is de verklaring niet rechtsgeldig.
Omschrijving ondraaglijk lijden betrokkene
Niemand mag een ander van zijn leven beroven, dat begrijpen we allemaal. Toch heeft Nederland vanuit humanitair oogpunt besloten om onder bepaalde omstandigheden het beëindigen van een mensenleven wel mogelijk te maken. En wel als iemand ondraaglijk lijdt en er geen uitzicht meer is dat dat lijden ophoudt te bestaan. In dat geval mag een arts helpen om iemand uit zijn/haar lijden te verlossen. In een euthanasieverklaring voorbeeld kun je vinden onder welke omstandigheden dat mogelijk is en wat wordt gezien als ondraaglijk lijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan iemand met uitgezaaide kanker die uitbehandeld is en veel pijn heeft.
Onder welke omstandigheden euthanasieverklaring voorbeeld
In een euthanasieverklaring voorbeeld vind je ook onder welke omstandigheden iemand euthanasie wil plegen. Dat is namelijk niet voor iedereen hetzelfde. Daarin gaat de één verder dan de ander. Zo wil de ene persoon euthanasie plegen als hij/zij zichzelf niet meer kan verzorgen en de ander wil dat op het moment dat de situatie uitzichtloos is en er geen kans meer is op genezing, terwijl deze persoon nu wel nog redelijk kan functioneren. Kwaliteit van leven is voor iedereen anders. Feit blijft dat er regels verbonden zijn aan de omstandigheden die euthanasie mogelijk maken.
Passieve of actieve euthanasie
In een euthanasieverklaring voorbeeld kun je verder aangeven of je actieve of passieve euthanasie wil plegen. Passieve euthanasie houdt in dat je bijvoorbeeld afziet van bepaalde behandelingen of dat je in een uitzichtloze situatie ervoor kiest om geen eten meer toegediend te krijgen. Uiteindelijk sterf je dan zelf aan de gevolgen van verhongering. Het klinkt allemaal naar. Toch zijn het menswaardige mogelijkheden om lijden te beëindigen. Bij actieve euthanasie wordt je leven actief beëindigd met hulp van een arts. Je kiest dan, in overleg, een datum en een tijdstip waarop jij stopt met je leven. Een arts zal je dan eerst een spuitje geven dat ervoor zorgt dat je buiten bewustzijn bent. Daarna krijg je een spuit die maakt dat je leven echt voorbij is.